ورودثبت نام نیم قرن اعتماد | تاسیس 1346 ساعات کار صبح ها 9 الی 14 و عصرها 16 الی 21:30
شعبه مرکزی
تهران، خیابان پیروزی، جنب مسجد قدس
تلفن
02177425002
اینستاگرام
@farshzaery
تولیدی فرش زائری

دستبافته هایی که دیگر جهان را فرش نمی کند| آیا قالی اصفهان احیا خواهد شد؟!

يكشنبه, 19 اسفند 1403

اصفهان- روایت قالی‌های نصف جهان که روزگاری نقل محافل جهان بود، چند سالی است که رو به فراموشی رفته و دل فرش دستباف اصفهان از این موضوع ریش شده است.

بازار، گروه استان‌ها؛ عارف اصفهانی: آمارها شاهد این مدعا است؛ عددهایی که به کاهش تولید و کم‌رمق شدن بازار فرش دستباف اصفهان گره خورده است و تار و پود فرش ایرانی و اصفهانی را پوسانده است.

این اتفاقات باعث شده که در حال حاضر صنعت فرش اصفهان با مزیت بالای خود برای ارزآوری و اشتغال‌زایی از توجه و نظرها مغفول بماند و غبار بی‌رونقی را بر چهره اش بنشیند؛‌ براساس تحقیقات به عمل آمده این عوامل باعث شده که کم کم بازار صادرات فرش از دست ما خارج شود و بیم آن برود که فرش دستباف اصفهان از دور جهان برچیده شود.

دولت به حوزه فرش وارد نشود

مهدی حقیقت‌نژاد، رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف اصفهان در این رابطه و در گفت و گو با خبرنگار بازار، دخالت‌های دولت را سنگ بزرگی در صادرات فرش دستباف می‌داند و با اعلام اینکه دولت نباید در روند صادرات فرش سیستمی عمل کند، می گوید: ما صادرکنندگان و فعالان فرش انتظار داریم که دولت کاری به ما نداشته باشد.

وی ادامه می دهد: نه حمایت می‌خواهیم و نه کمک؛ تنها چیزی که می‌خواهیم این است که دست از سر ما بردارند تا بتوانیم کارمان را درست انجام دهیم؛ لطفا ما را به حال خود بگذارید.

رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف اصفهان در پاسخ به این سوال که با توجه به مشکلات صادراتی که برای فرش دستباف ایجاد شده و رکود صادرات در این زمینه آیا راه حلی وجود دارد یا خیر، می گوید: تا زمانی که کشور ما دچار تحریم‌های ظالمانه از سوی کشورهای دیگر باشد ما نمی‌توانیم به کار خود درست ادامه دهیم.
وی اظهار می کند: هر گونه تغییر مثبت در روابط بین الملل می‌تواند بر روی صادرات فرش هم تآثیرگذار باشد اما برای بهبود روابط بین کشورها فرصتی ۱۰ تا ۱۵ساله و برنامه‌ریزی بلند مدت لازم است.

تحریم ها، خودتحریمی زخم هایی بر دل فرش

از سال ۹۸ بود که صادرات فرش دستباف با کاهش چشمگیری مواجه شد، موضوعی که به اعتقاد متولیان حوزه فرش دستبافت نه تنها ماحصل تحریم‌ها است بلکه بخشی نیز نتیجه خود تحریمی و تصویب قوانینی همچون پیمان ارزی و تعهد ارزی بود.

از آن زمان بود که رفته رفته صادرات فرش دستباف اصفهان آب رفت تا جایی که به تازگی رئیس انجمن تولید کنندگان و صادر کنندگان فرش دستباف اصفهان اعلام کرد: ۷۰ درصد تولید فرش دست‌بافت کاهش یافته است.

رئیس انجمن تولید کنندگان و صادر کنندگان فرش دستباف اصفهان: در کشورهایی مانند ترکیه از طراحان فرش دست‌بافت اصفهان استفاده می‌شود. طراحان ما در نمایشگاه‌های خارجی شرکت می‌کنند و طرح‌هایشان را به سایر شرکت‌های خارجی می‌فروشند و سپس مهاجرت می‌کنند. این رکود فقط در بخش تولید نیست؛ بلکه صادرات فرش دستبافت نیز رونق ندارد

سعید عصاچی نیز در گفت و گو با بازار علت این مساله را حاکم شدن رکود بر بازار فرش دستباف اصفهان دانست؛ مساله ای که اکنون باعث شده رقبایی همچون ترکیه بازار را به دست گیرند.

رئیس انجمن تولید کنندگان و صادر کنندگان فرش دستباف اصفهان در این رابطه می‌گوید: در کشورهایی مانند ترکیه از طراحان فرش دست‌بافت اصفهان استفاده می‌شود. طراحان ما در نمایشگاه‌های خارجی شرکت می‌کنند و طرح‌هایشان را به سایر شرکت‌های خارجی می‌فروشند و سپس مهاجرت می‌کنند. این رکود فقط در بخش تولید نیست؛ بلکه صادرات فرش دستباف نیز رونق ندارد.

به گفته عصاچی، به‌رغم کسادی بازار، اما جایگاه فرش اصفهان باوجود اصالت و قدمت شناخته‌شده در بازارهای جهان، هنوز هم قابل‌توجه و مشتریانی را از سراسر جهان برای خود حفظ کرده است و فقط لازم است با توجه بیشتر به این حوزه و تلاش برای رهایی از محدودیت‌های آن، جایگاه این هنر- صنعت ارزشمند را ارتقا دهیم.این عدد در مقایسه با صادراتی که در دهه‌های گذشته داشته‌ایم تقریباً هیچ است.

وی تصریح می‌کند: سیاست‌های نادرست و اقتصاد بیمارِ داخلی و تحریم‌ها از جمله عوامل تاثیرگذار بر کاهش صادرات فرش هستند.

پله پله رکود صادرات

بررسی آمار این نوع فرش اصفهان از سال ۹۳ تاکنون نشان می‌دهد بیشترین میزان صادرات فرش دست‌بافت اصفهان مربوط به سال ۹۵ به میزان ۱۳ میلیون دلار بوده است؛ در مقابل اما صادرات فرش دست‌بافت اصفهان در سال ۹۸ به میزان فراوانی کاهش‌یافته و به یک‌میلیون و ۷۸۲ هزار دلار رسیده است!